Vakbond Vijfsterren varkensboeren

Belangenorganisatie voor de beste varkensboeren van Nederland

Dossiers: relevante onderwerpen over en bij het houden van buitenvarkens

Castreren

Chirurgische castratie van mannetjesvarkens (beren) brengt zorg om dierenwelzijn met zich mee. Het is wetenschappelijk bewezen dat chirurgische castratie een pijnlijke ingreep is, zelf als deze wordt uitgevoerd bij zeer jonge dieren.
Beren worden gecastreerd om de ontwikkeling van ongewenst seksueel of agressief gedrag te voorkomen en de ontwikkelingen van berengeur tegen te gaan. (Een vieze en indringende geur die vrijkomt bij bereiding van het vlees)


Hoe gaan vijfsterren varkensboeren om met het castratiebeleid op hun bedrijven? Deze vraag hebben wij bij hen uitgezet. In het licht van het belangrijke thema dierenwelzijn op deze bedrijven worden de beerbiggen verdoofd gecastreerd ( met napijn-bestrijding) of krijgen 2 keer een vaccin Improvac (chemische castratie). Onverdoofd castreren is volgens de vijfsterren criteria NIET toegestaan.
Juist op de vijfsterren bedrijven is castratie van wezenlijk belang. De dieren worden ouder dan in de bio-industrie en zijn daardoor tijdens de afmestperiode volop geslachtsrijp. Het dek -en vechtgedrag is een feit en daarmee is er later een groter risico op berengeur aan het vlees. 

Castratieverbod in de EU?
Per januari 2018 geldt binnen de EU de verklaring van Brussel. In deze verklaring uit 2011 is de ambitie uitgesproken in 2018 te stoppen met castreren van beerbiggen in Europa.  Het castratiemes verdwijnt echter volgend jaar niet voorgoed op de Europese varkensbedrijven, zo blijkt uit navraag. Het project 'Boars2018' richt zich in hoofdzaak op de intensieve varkenshouderij: stoppen met castreren in alle EU-landen. Er is links en rechts wel enig onderzoek gedaan naar alternatieven: verdoofd castreren en chemische castratie.
De vakbond Vijfsterren varkensboeren zoekt uit wat de gevolgen kunnen zijn van een mogelijk castratieverbod in de toekomst.