Vakbond Vijfsterren varkensboeren

Belangenorganisatie voor de beste varkensboeren van Nederland

Vakbond Vijfsterren varkensboeren  *****

Vijfsterren-varkensboeren voldoen aan strenge criteria. Zij garanderen de varkens een echt fatsoenlijk bestaan.
Deze boeren hebben zich verenigd in een vakbond. De vakbond fungeert als belangenorganisatie; als platform om kennis te delen en uit te dragen en uiteraard promotie voor deze natuurlijke wijze van varkens houden. Het varken terug in het landschap! 

Rol Vakbond
De wet -en regelgeving omtrent het houden van varkens gaat uit van de intensieve varkenshouderij, waar de varkens hun leven slijten op en tussen beton. De regelgeving beslaat een breed terrein: van dierziektepreventie en bestrijding; transportbewegingen; I&R-systeem tot milieu -en ruimtelijke ontwikkeling.
De voornamelijk kleinschalige vijfsterrenbedrijven zijn geheel anders van aard en opzet. Een flink aantal van de regels werken juist tegen en zijn niet werkbaar op extensieve varkensbedrijven. De vakbond brengt dit de komende periode in kaart: dossiers.
Daarnaast richt de vakbond zich op kennis en ervaring delen met elkaar: van diergezondheid; fokbeleid tot afzetkansen en bedreigingen. Onderdeel daarvan is een vraag -en aanbod pagina waar zowel levende have als materieel kan worden aangeboden.

Nieuws


Terug naar overzicht

04-02-2019

Oproep van Wageningen Universiteit aan houders van buitenvarkens

OPROEP van Wageningen Universiteit:
Een paar maanden geleden is een Mangalica varken geslacht, dat door de NVWA werd afgekeurd voor humane consumptie, vanwege een gele kleur van het karkas. Het dier (een borg) en zijn organen leken (visueel gescoord) gezond, maar omdat de oorzaak van de geelkleuring onbekend was, mocht het vlees niet gebruikt worden voor humane consumptie.

De vragen van ons aan varkenshouders, die op kleine schaal varkens houden in een niet-conventionele omgeving, is:
of u ook een dergelijke situatie eerder bent tegengekomen? Heeft u ooit een varken geslacht gehad die afweek van de rest? Indien u dit heeft gehad, weet u de oorzaak van de afwijking? Wat voert u de varkens?
Met deze vragen willen wij meer inzicht krijgen in het probleem, om mogelijk achter de oorzaak te komen en tot een oplossing.

Indien u zich herkent in deze situatie zouden wij graag verder in gesprek gaan met u door middel van telefonisch contact of eventueel een interview ter plaatse.

Met vriendelijke groeten,

Carmen Noordijk, student WUR
T: 06 27346123
carmen.noordijk@wur.nlTerug naar overzicht 

 

  • De Buitenman03
  • De witte hemel01
  • Country 01
  • FrankenFrij01
  • MergenMetz - biggen 20170115
  • Panhof01
  • wolvarkenhoeve01
  • FrankenFrij02